Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

S, és az L: de mi a különbség?

Horváth Szabolcs
2022.04.18 15:35
S, és az L: de mi a különbség?

Biztosan észrevetted már azt, hogy vannak – látszólag teljesen ugyanolyan, ugyanazokba a printerekbe való -  tonerek, amik mindössze abban különböznek, hogy az egyiknek S, másnak pedig L a végződése. Az a kérdés, hogy mi a kettő között a különbség, és melyiket érdemes megrendelned. Máris elmondjuk, de szerintünk már te is tudod. 

Mennyibe kerül egy kiló tojás?

Elő kell venni a tojásainkat ahhoz, hogy el tudjuk mondani azt, mi a különbség az S, és az L betű között a toneren, de ehhez vissza kell repülnünk az időben az EU előtti időkbe. Lehet, hogy te már nem emlékszel (vagy nem figyelted, esetleg nem is éltél még akkor) de volt régen ABC, ahol lehetett mindenféle élelmiszereket kapni (azért nem fejkendős nyugdíjas nénik voltak az eladók, de majdnem) többek között tojást. Tételezzük fel, hogy 3 forint volt egy darab. Magyar is, meg bio is (azért nem mindent az EU talált ki), minden jónak tűnt: az egyetlen baj az volt, hogy a tojások nagyon eltérű méretűek voltak: előfordult, hogy a 6 darabból készült tojásrántottát képtelen volt megenni a család, és az is, hogy egy hét múlva ugyanúgy 6 tojás a fél fogukra sem volt elég. Nem voltak méretek, nem volt sem S, sem L betű a tojásokon. Aztán minden megváltozott, ma már egy tojásnak nem csak mérete van, hanem azt is tudod, hogy ha egy kilót vennél belőle, az mennyibe kerülne. (Ne kérdezd meg, hogyan tanultak meg a tyúkok ugyanakkora tojásokat tojni). Szóval, a tojáson van egy betű, ami azt jelenti mekkora. Az S a small azaz a kicsi az M a medium a közepes, az L pedig a large, a nagy. Pontosan ezt jelentik a betűk a toneren is. Illetve nem pontosan.

 

A tonerek.

Képzelj el kettő teljesen ugyanolyan tonert. Ugyanakkorák. Ugyanazokba a printerekbe jók. Az egyik 6.500 a másik 7900 forint. Te melyiket vennéd meg, ha nem figyelsz oda? Elmondjuk: a 6.500 forintosat. A pszichológia miatt. Az agyad azt mondja neked: nézd, kettő toner (vagy tojás) mindkettő teljesen ugyanolyan, de az egyik drágább. Azt vedd meg amelyik az olcsóbb. A döntésed teljesen logikusnak tűnik, de nem az.

A kettő toner között ugyanis van egy betű különbség: az egyik S-es, a másik L-es. Az aprónak tűnik, de nagy különbség.

 

Ezért vegyél L-es tonert!

Amikor tonert vásárolsz a legfontosabb az, hogy mennyibe fog neked kerülni egy kinyomtatott oldal. (Teljesen mindegy mi van a tonerre írva, ez a legfőbb adat). Ha az egyik tonerrel egy kinyomtatott oldal 3,5 forint, a másikkal pedig 5,5 akkor érdemesebb megvenni a drágább, de fajlagosan olcsóbbat. Főleg, ha sokat nyomtatsz. Ezt az adatot mindenképp nézd meg.

Persze, dönthetsz úgy, hogy azt választod, amelyikkel drágábban nyomtatsz ki egy oldalt, de a toner ára alacsonyabb, csak úgy hozd meg a döntést, hogy minden, de minden információ birtokában legyél. Ja, és majd elfelejtettük, de már biztosan rájöttél: az S betű azt jelenti small (kicsi), az l azt, hogy large, azaz nagy. neked kell eldöntened, melyikre van szükséged.

És egy konkrét példa: mutatunk neked kettő tonert. Tudjuk, hogy nem erre van szükséged, de olyanok amiről beszéltünk: teljesen ugyanúgy néznek ki, ugyanabba a printerbe való, még az áruk is nagyon hasonló. Csak az egyikkel 3.100 a másikkal 9.000 oldalt tudsz printelni.

Itt az egyik: HP CF226A utángyártott toner No.26A

Itt a másik: Hp CF226X utángyártott toner No.26X

 

Te melyiket választanád?