Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

Baj, ha balkezes a gyerek?

Horváth Szabolcs
2022.03.16 15:08
Baj, ha balkezes a gyerek?

Ha valaki néhány évtizeddel ezelőtt balkezesnek született, akkor legkésőbb iskolás korában mindenki mindent bevetett azért, hogy átszoktassák jobbkezesnek. Egyrészt azért, mert a balkezességre, mint valamilyen hibára tekintett a szülő, a pedagógus, és a közvélemény is, másrészt a balkezesek élete nehezebb volt, hiszen  minden a jobbkezeseknek lett kitalálva. Szerencsére ez ma már megváltozott. Elmondjuk, miért.

Rengeteg a balkezes

Akkor jobbkezes valaki, ha a legtöbb egyszerű cselekedetét jobb kézzel teszi: jobbal dob el egy követ, jobb kezében tartja a fogkefét, jobbal simogat meg egy állatot, jobbal nyúl valami felé, és úgy általában a jobb keze domináns. Sokan hiszik, hogy különös, vagy ritka, ha valaki ezt ballal teszi, pedig nem az. Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon minden hetedik gyerek balkezes, 100 ból 12-13-an. Ez az arány egyébként nem változott jelentősen az elmúlt pár évtizedben, ezért is döbbenetes, hogy nemrég még több tízezer gyereket szoktattak át a balról a jobb kezére pusztán hiedelmek miatt: a balkezeseket ugyanis gyakran nevezték sutának, és rengeteg olyan negatív szavunk van amiben a bal szó szerepel: a balszerencse, a balsors, a baljós, vagy akár a balsiker, és a baleset mind erősítették a bal kéz elleni harcot. Feleslegesen.

 

Ezért balkezes valaki

Néhány nagyon egyszerű oka lehet annak, ha valaki balkezes: lehet genetikai, lehet a jobb agyfélteke dominanciája is (a jobb agyfélteke felel a kreativitásért, ezért sok művész, festő, kreatív elme balkezes), de akár a születéskor fellépő stressz miatt is. Bármiért is alakul ki a balkezesség nem kezelendő, nem olyan állapot, amit meg kell szüntetni. Sokkal inkább érdemes elfogadni, hiszen manapság már semmilyen hátránya nem származik a gyereknek abból, ha balkezes.

 

Balkezes tévhitek

Vannak persze tévhitek: nem igaz például az, hogy egy balkezes intelligensebb, mint a jobbkezes: ezt semmi nem bizonyítja. Az is tévhit, hogy az átszoktatás jó ötlet, sőt a tudomány mai állása szerint kifejezetten káros. Voltak a történelem során különlegesen nagy „balkezes” tévedések, ilyen volt a híres kriminalisztikus – Lombroso – megállapítása, aki szerint a degenerált bűnözői hajlam egyik jele a balkezesség, de voltak olyan – természetesen hamis – kutatások, amik arra jutottak, hogy a balkezesek élettartama rövidebb, mert gyakrabban szenvednek balesetet.

 

Híres balkezesek

Kezdjük a legismertebb névvel Einsteinnek akiről nagyon gyakran állítják hogy bal kezes, pedig nem, ahogy Jeanne d’Arc sem. (Neki külön története volt: az ő korában a balkezesség akár máglyahalált is ért, mert a bal kéz az ördög keze volt. Amikor Jeanne d’Arc-ot végül elkapták, és máglyára vetették a propagandagépezet beindult – ismerős, ugye – és azt mondták, hogy a balkezessége is közrejátszott abban, hogy el kellett őt égetni élve. Hogy a balkéz legendát fenntartsák, Jeanne d’Arc minden festményen bal kézben fogja a fegyvert, de a fennmaradt iratokból tisztán kiderül, hogy nem volt bal kezes).

Tény, hogy korszakalkotó zeneszerzők között találunk balkezest: Bach és Ludwig van Beethoven balkezes volt, ahogy Sergey Rachmaninov is. Költők közül Petőfi, és Arany János is (ő nem bizonyítottan), sőt Michelangelo és Pablo Picasso is balkezes volt. Newton, Marie Curie is és néhány politikus is, főleg Amerikában: Bush, Clinton, Obama, és Ronald Reagen például.

 

Balkezesség ma

Ma már semmilyen problémát nem okoz a balkezesség. Tény, hogy a világunk a jobbkezeseknek van tervezve, de ma már minden olyan eszközt meg lehet találni balkezeseknek is, amit a jobbkezesek használnak, és ma már van balkezesek világnapja, amit augusztus 13-án ünneplünk.

Nálunk sem gond, ha balkezes vagy: könnyen találsz magadnak – kifejezetten neked tervezett – balkezes irodaszereket. Nézz szét nálunk!