Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

Most kiderül milyen printer kell neked.

Nyomtató
Szűrés törlése
Horváth Szabolcs
2022.03.16 14:56
Most kiderül milyen printer kell neked.

A tökéletes minőségű fotónyomtatástól kezdve az interneten talált ingyenes e-bookon át, egészen a formanyomtatványokig, levelekig, számlákig számtalan printelni való lehet otthon, és az irodádban is. Kétségtelen, hogy nem könnyű kiválasztani a legjobb ár értékarányú, olyan printert, ami a legmegfelelőbb lesz neked. Mutatunk lépéseket amelyek közelebb visznek a megoldáshoz.

Kinek kell, és mire?

A legelső amit el kell döntened az, hogy kinek, és mire kell majd a printered. Ha otthonra szeretnéd akkor érdemes olyat választanod, amelyik alkalmas a házi feladat, a fotónyomtatásra, miközben a kényelem miatt az a legjobb, ha van benne memóriakártya, és wifin keresztül is működik.

Ha home office-ban dolgozol (azaz otthonról) akkor olyan printer kell neked ami kiszolgálja a mini irodai feladatokat: legyen nagyobb teljesítményű, printeljen gyorsabban, nem baj ha van benne mobil nyomtatási funkció, és jó ha nagyobb mint A/4 es méretben is tud nyomtatni. Home office-ra való nyomtatónál fontos hogy a nyomtatód színes legyen, és ha faxolni is tud (még mindig menő faxolni) az sem baj.

Ha fotós vagy, vagy fotónyomtatásra akarod használni, mert scrapbookozol, vagy mert egyszerűen imádsz fotózni és azokat kiprintelni akkor fotónyomtatóra lesz szükséged. Egy fotónyomtatóval otthon azonnal olyan minőségű képeket nyomtathatsz amilyet a legjobb fotósok. Ha tanuló vagy, vagy tanulsz, és sok iskolai cuccot is ki kell nyomtatnod, akkor egy tintasugaras lézernyomtatónál nincs jobb választás, hiszen olvasni fogod, élesen kell tudnia nyomtatni, és az sem baj, ha gyors, ráadásul wifis.

 

Milyen típusú legyen?

Ha nem különösen speciális feladatra kell a printer, akkor ezt könnyen eldöntheted: akkor vegyél tintasugaras printert ha fontos, hogy részletgazdag legyen a nyomtatás. (Mondjuk grafikus vagy, grafikákat, képeket is fogsz nyomtatni) Ha tintasugaras nyomtatót választasz, akkor szuper minőségben fogsz nyomtatni, szépek lesznek a színek, viszont vedd figyelembe, hogy lassabb lesz a nyomtatás, és azt is hogy a fajlagos költséged a tintasugaras esetében a legmagasabb. Előnyük, hogy 3:1 ben, vagy akár 4:1 ben változatban is kaphatóak, azaz többfunkciósak.

Ha sokat, gyorsan, nagy mennyiségben akarsz nyomtatni, és tudsz egy kicsi minőségi kompromisszumot hozni (azért ne gondold, hogy ezek vállalhatatlan nyomatok), akkor imádni fogod a lézernyomtatót, aminek nem csak a fentiek az előnye, hanem az ár érték arányuk is, hiszen egy oldal nyomtatása olcsóbb lesz, ráadásul amire a nyomat kijön a  tálcára, már megszáradt, és kész is vagy.

Speciálisak a fotónyomtatók. Kiváló minőségű nyomatokat adnak majd, és különösen kényelmes, hogy a kedvenc fotód a kattintás után egy két perccel akár már a kezedben is van. A fotónyomtató azonban (mert speciális) lassú, és nem ez a legolcsóbb, de így is sokkal jobban megéri, mintha egy üzletben nyomtatnál.

A Sokak szerint a 3D-s nyomtató, és nyomtatás a jövő, mert ha van ilyen nyomtatód, tulajdonképpen bármilyen tárgyat ki tudsz printelni magadnak otthon. Ha modellező vagy, vagy kreatív munkát végzel, hamar megtanulod kezelni majd a nyomtatót, és a 3D-s programot, és onnantól azt nyomtatsz ki amit szeretnél.

 

Megfontolandó extrák

Ha még emlékszel a régi nyomtatókhoz mindenféle illesztőprogramokat kellett telepítened, csetlettél botlottál a kábelekben, ha egy kihúzódott fogalmad sem volt róla mi miért nem működik: egy wifis nyomtató ezt kerüli el, hiszen több géppel is kompatibilis, és simán wifin keresztül tudsz nyomtatni vele. (Persze, ekkor is kell illesztőprogram, de azt gyorsan eléred, és feltelepíted)

A papírkezelés lehet még szempont: a legtöbb nyomtató sztenderd méretre nyomtat, és egy papírtálcás (azaz bele tudsz rakni például 100 darab A/4-es lapot amire nyomtatsz), de vannak már olyan  nyomtatók is melyek különböző méretű papírokra tudnak nyomtatni melyeket külön tálcán kezelnek. Apróság, de ahelyett hogy állandóan állíthatod, egy ilyen megoldás kényelmesebb.

A mai printerek képesek már kétoldalas nyomtatásra is mely idő, és papírtakarékos, nem neked kell összepárosítani a doksikat, miközben a kétoldalas, pont 50% spórolás papírral. Érdemes figyeled arra, hogy a nyomtatón magán van-e érintőképernyős kijelző. El sem hiszed mennyit segít majd neked, hogy egy LCD kijelzőn mindent látsz, nem csak „csinál valamit” és reméled, hogy jót. Gondold át a nyomtató sebességét is: tudjuk, hogy ebben a pillanatban mindegy, hogy 10, vagy 15 másodpercig tart egy oldal nyomtatása, de amikor 400-at nyomtatsz, már jelentős a különbség. (Súgunk: a legtöbb nyomtatón jelzik a PPM-et (ez a page per minute, azaz percenként ennyi oldalt nyomtat ki, vagy a CPM-et ami copy per minute, ennyi oldalt másol percenként, fotónyomtatónál ez IPM (nem Interpress Magazin, hanem image per minute azaz kép per perc). Jó, ha van a nyomtatódban beépített memóriakártya olvasó: csak beleteszed a kártyát amint a képek/adatok, nyomtatni való file-ok vannak, és máris nyomtathatsz.

 

Gondolj a költségekre, a használatra

Nem mindig az a legjobb ár érték arányú nyomtató amiről elsőnek gondolod. Kifejezetten óvunk attól, hogy bedőlj a marketingnek, és az első pár ezer forintos színes nyomtatónak a helyi multiban, mert lehet, hogy 20 nyomtatás után kifogy a patronod. Egy nyomtató költsége 3 részből áll össze: az árából (ezt egyszer fizeted ki) és a nyomtatás költségből, na meg persze az elhasznált energiából (áram, például). Ahelyett, hogy a legolcsóbbat választanád, gondold át mire kell, mennyit fogsz nyomtatni vele, és még az is lehet, hogy a drágább(nak tűnő) jobban megéri (Sőt, szinte biztos)

Kattints ide, mutatjuk a nyomtatóinkat:

Ha van már nyomtatód, ide kattintva tonereket, patronokat találsz.