Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

CMYK

Horváth Szabolcs
2022.03.21 14:01
CMYK

Mielőtt elmondjuk neked, hogy mi a Scribble-ben a csodálatos, és miért várt rá a fél világ, meg kell tudnod nem csak azt, hogy mi is ponotsan a CMYK, hanem azt is, hogy vajon pontosan mennyi szín is van a világon? Ha tovább olvasol, minden kérdésedre választ kapsz.

CMYK

Biztosan észrevetted már, hogy ha színesben akarsz nyomtatni akkor szükséged van kék, sárga, magenta, és fekete patronra is. Ezzel az egyetlen mondattal el is mondtuk neked, hogy mi a CMYK: a négy alapszín, amiből – elvileg - a világ összes színe kikeverhető. Kell ehhez sorrendben a Cyan (ez a kék) a Magenta (a pink) a Yellow (citromsárga) és a blacK (fekete). (Egyes vélekedések szerint a black, nem black, azaz fekete, hanem key (azaz a kulcs)szín, ami legtöbbször fekete, az y innen ered a CMYK-ban). Most, hogy ilyen egyszerűen sikerült tisztázni, hogy miért kell a nyomtatódba 4 alapszínű patron, gyorsan megkavarunk: a monitorok az RGB (red, a green, és a blue) színeket használják a fénykibocsájtó diódák, ezért lehet az, hogy amit a monitorodon látsz, a nyomtatáshoz képest kicsit (esetenként nagyon) más.

 

Ennyi szín van a világon!

Nem szeretnénk elmélyedni a színelmélet bugyraiban, ezért leírunk egy elfogadott (persze, egyáltalán nem bizonyított) számot, ami sokáig városi legendaként tartotta magát: 16 700 000. Pontosan ennyi szín van a világon. Persze, ez nem igaz, hiszen, a 4 alapszínből szinte végtelen számú színárnyalatot ki lehet keverni, de szakértők azt mondják, ennyi van, mi hiszünk nekik, emberi szemmel úgysem tudjuk érzékelni a tizedszázaléknyi színeltérést, monitoron sem fogod látni, és biztos, hogy a printeden sem fogod észrevenni a különbséget. Független a tényektől az ember eljátszik azzal a gondolattal, hogy milyen jó lenne ha a világ összes színét uralhatnád. És, ezt meg is teheted.

 

Scribble: a csoda

Semmiképp se keverd össze a kirakós játékkal a scrabble-val a Scribble-t ami valószínűleg a világ legújabb csodája. Főleg akkor, ha 25 feletti vagy, és valaha  fogtál a kezedben színes ceruzát, és emlékszel azokra a korlátokra amit adott. Képzelj el egy sárga gumikacsát, és azt, hogy ezt a kacsát kell ceruzával kiszínezned. Valószínűleg a 36, vagy akár a 48 darabos színes cerka készletedben sem lesz kettő különböző sárga cerkánál több, ezért a kacsa vagy egyszínű, legjobb esetben kettő színű lesz, de semmiképp nem lesz átmenetes, vagy sok árnyalata a sárgának. (Gondolj csak abba bele, hogy milyen elenyésző százaléka a színeknek a 32, vagy éppen a 48 színű színes cerka készleted).

Ezt unta meg egy fejlesztő csapat, akik kitalálták a Scribble-t, az okostollat, aminek az a legnagyobb előnye, hogy a 4 alapszínből, amit kapszulában tárol, a világ összes színét ki tudja keverni, pillanatok alatt: az okostoll úgy működik mint egy nyomtató, csak a kezedben van, és rajzolhatsz, nem pedig egy rögzített file-t, képet nyomtat ki .

A Scribble projekt 2015-ben robbant be a techvilágba, hatalmas eredményeket vártak tőle, mostanában azonban nagy a csend körülötte: van akik szerint a projekt kifulladt, talán éppen azért, mert bár a világ összes színét meg lehetett vele rajzolni, igazából elképesztő rajztehetség is kellett hozzá: márpedig akinek az megvan, inkább fest, nem egy okostollal rajzol.

Addig is ameddig nem veszel magadnak egy Scribble-t, kattints, és nézz szét a nyomtatóink között, vagy kattints ide, tonerekért, tintapatronokért.