Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

Nyomtatási fogalmak, kifejezések

Horváth Szabolcs
2021.06.04 10:37
Nyomtatási fogalmak, kifejezések

Számtalan fogalom és kifejezés bizonyára sokak életét megkeseríti, mikor ismereteket szeretnénk gyűjteni egy esteleges nyomtató vásárlás előtt vagy éppen működés közben merül fel kérdés és elvesztjük a fonalat. Milyen fogalmakkal találkozhat nyomtatás során? 

Összeállítottuk a leggyakoribb kifejezéseket.

 

Toner (Cartridge)

Nyomtató festékkazetta, lézer vagy LED nyomtatók kellékanyaga. Port tartalmaz, melyet nyomtatás során a nyomtató ráéget a papírra magas hőmérséklet és nyomás mellett. Gyakran chip-et tartalmaznak, amely igazából a kommunikációt végzi a nyomtató és a kazetta között. 

Gyártó alapján létezik eredeti és utángyártott (for use) kazetta. Használatban vannak még úgynevezett felújított és töltött kellékanyagok, amik abban különböznek az utángyártott kazettáktól, hogy az egyszer már használt testetket újra feltöltik porral (töltött kazetta) illetve a por mellett esetleg fényhengert is cserélnek (felújított).

A szakma szerint kb 3-4 alkalommal lehet feltölteni porral a kazettát, hogy még elfogadható minőséget kapjunk. Természetesen a nagy kapacitású tonereknél (6.000 oldal kapacitás felett) illik fényhengert cserélni.

A sima utángyártott kazettákat klón kazettáknak is hívjuk, hiszen kisértetisen hasonlít a gyári verzióra, azaz egyszer sem nyomtattak a testtel s ennek a minősége szinte megegyezik, vagy legalábbis megközelíti a gyári testvérét.

Léteznek demo, kiskapacitású és nagy kapacitású tonerek.

Demo: új készülék értékesítésekor ezt csomagolják a nyomtatóhoz. Éppen arra elég, hogy megjöjjön az ember étvágya a nyomtatáshoz.

Kis kapacitás: általában "A" betűvel vagy "S" (Small) betűvel jelzik a gyártók.

Nagy kapacitás: általában "X" vagy "L" (Large) betűvel jelzik a gyártók.

 

Fontos megjegyezni, hogy hiába a kapacitásbeli különbség, maga a kazetta fizikai mérete nem válozik, az marad ugyanakkora, csupán a belső kialakítása már a kellékanyagnak! 

 

Jó tanács: vannak olyan nyomtatók, amibe a nagy kapacitású kellékanyagok nem működnek, egyszerűen a gyártó egy kis pöcökkel ellehetetleníti a fiziki működést!

Tintapatron  (ink cartridge)

 

A tintapatron a tintasugaras nyomtató kellékanyaga. Különböző féle tintákat tartalmaz (dye, pigmentes, szublimációs), melyet egy nyomtatófej segítségével hord fel a papírra a nyomtató. Léteznek fekete illetve színes patronok. Utóbbi esetében gyakori az a megoldás, hogy a 3 alapszínt (piros, sárga, kék) egy tartályba helyezik el, míg vannak olyan patronok is, ahol minden színt külön-külön töltenek a tartályba. 

Gyakran chip-et tartalmaznak, amely igazából a kommunikációt végzi a nyomtató és a patron között. 

Léteznek nyomtatófejes patronok (pl: canon pg545) és smia patronok (pl: Epson T1291).

 

Dobegység (Drum/fényhenger)

Lézernyomtatók tartozéka. Gyakorlatilag itt történik a képalkotás, ezért is hívják sokan képalkotó hengernek. Általánosságban elmondható, hogy minden 8-10 toner csere után fogja jelezni a nyomtató, hogy a dobot is cserélni szükséges.

 

Duplex

Kétoldalas nyomtatás. Általánosságban a nyomtatók csak egy oldalra tudnak nyomtatni, a kétoldalas nyomtatáshoz kézzel kell megfordítva visszarakni a papírt a nyomtatóba. 

"D" betűvel jelzik a gyártók a duplex opciót, azaz az automatikus kétoldalas nyomtatást.

 

Induló toner/kazetta

Starter vagy demo kazettának hívjuk azt az első tonert, amit az új nyomtatóhoz adnak.

 

Külső tartályos nyomtató (ITS)

Gyakorlatilag egy tintasugaras nyomtató azal a különbséggel, hogy ezekbe nem tintapatront rakunk, hanem egy külső tartályt töltünk fel tintával, melyből egy szilikon csövön keresztül szívja magához a nyomtató a tintát és egy specális, gyárilag nem kivehető tintatartályba/patronba.

 

Hulladékgyűjtő tartály

Ez egy olyan szivacsos alkatrész, amely nyugalmi állapotban fészekként szolgál a nyomtatófejnek, és az esetlegesen lecsöpögő vagy felesleges tintacseppeket / tonerporokat felfogja. Egy idő után ez a tartály megtelik és hibát jelez a nyomtató. Ez nem garanciális hiba!

Sokan megpróbálják szoftveresen kiiktatni, mi nem javasoljuk.

 

Szegély nélküli nyomtatás

Az ilyen fajta nyomtatási beállításkor a papír teljes területére nyomtat a nyomtató, fehér szegélyek nélkül. Pl: fotók, plakátok, rajzok nyomtatása