Fogyasztó Barát

TOP termékek

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Ingyenes kiszállítás 25.000Ft felett      

 

Blog

5%-os lefedettség, Lapkapacitás

Horváth Szabolcs
2022.02.14 09:55
5%-os lefedettség, Lapkapacitás

Túl hamar kifogyott a patron / toner, de nem érted miért?

Szinte az összes kellékanyag gyártó egy nemzetközi szabvány segítségével határozza meg a termék kapacitását, azaz hogy hány oldalt is tudunk vele kinyomtatni.

ISO  / IEC 19752-es szabvány tehát pontosan meghatározza a laboratóriumi értékeket, melyet a való életben nagy valószínűséggel sohasem fogunk tudni produkálni.

 

Mire is elég ez az 5%?

5% = egy normál betűmérettel és normál sorközökkel teleírt A4-es oldal. Ennyi....

5% lefedettség

Úgy képzeljétek ezt el, ha egy ekkora kockát nyomtattok ki 1db a4-es lapra, akkor pontosan 5%-os lefedettséget kapunk. Ha egy patronra 250 oldal kapacitást írnak, akkor nagy valószínűséggel 250 ilyen kockát tudnánk kinyomtatni.

Minél több grafikát, fotót, félkövér betűket vagy árbrát tartalmaz a kinyomtatandó dokumentum, úgy fordított arányossan csökken a toner vagy tintapatronunk kapacitása.

 

Mi befolyásolhatja a kellékanyag kapacitását, avagy előtte is ugyanannyit nyomtattam, de az tovább bírta...

  • papír típusa - a különböző felületek különböző igényeket támasztanak
  • nyomtatási minőség - alapvetően befolyásolja a fogyasztást. Minől jobb minőségre törekszünk, az annál nagyobb felhasználási igényt jelent
  • a nyomtató gyakori leállítása, kikapcsolása - minden egyes bekapcsoláskor kalibrálási, tisztítási folyamat játszódhat le, amely jelentős tinta/tonerpor felhasználással jár
  • fotónyomtatás - a lehető legnagyobb igénybevételt jelenti, gyakoribb a tisztító funkció is
  • a nyomtató kora - ugyanúgy mint egy autónál, itt is elhasználódnak (kopnak) a fuvókák, így több tintára van szükség, mint új korában
  • légnedvesség - Elsősorban a papír nedvfelszívó képessége van kitéve ennek a hatásnak. A magasabb páratartalom esetén a nyomtatók több tintát (színt) használnak, gyakoribb a papír elakadás, a hullámosodás miatt így a sikertelen nyomtatást újra kell indítani.

 

Egy kis segítség...

Végezetül szeretném a figyelmedbe ajánlani az alábbi kis programot, amely segítségével könnyen meghatározható, hogy a kinyomtatandó doksink kb hány %-os lefedettségnek felel meg.

Program letöltéséhez kattints a képre!